Stretnutie Koordinačnej a konzultačnej skupiny ÚVN a ZV SR

V konferenčnej sále ÚVN SNP Ružomberok-FN sa dňa 4. júna 2024 konalo prvé stretnutie členov ZV SR s pracovníkmi Oddelenia starostlivosti o PrV a veteránov (vojnový veteráni a výsluhový dôchodcovia). Celkovo bolo prítomných 43 členov Zväzu a 8 pracovníkov ÚVN Ružomberok. Hlavnou témou stretnutia bola oblasť zdravotného zabezpečenia PrV a VD. Cieľom stretnutia bolo podrobnejšie odprezentovať služby, ktoré ÚVN poskytuje pre PrV a VD, a aj ich rozsah. V úvode stretnutia prítomných privítal predseda ZvR Ing. Vladimír Hebert a moderátor stretnutia Ing. Ján Chyla. Následne zástupca riaditeľa ÚVN, MUDr. Vladimír Lengvarský, MPH., privítal prítomných na pôde ÚVN Ružomberok. Informoval ich o situácia v ÚVN a zámys-loch MO SR a ÚVN Ružomberok do budúcnosti. Informoval aj o rozhodnutí vybudovať vojenské zdravotnícke zariadenie pre posádku Prešov a vojenské útvary v regióne východného Slovenska.
S prezentáciami jednotlivých druhov služieb potom vystúpili:
plk. Ing. Marián Martinický – starší vojenský radca; nrtm. Mgr. et. Mgr. Zdenko Struňák, pracovníci Odd. starostlivosti o PrV a VD.
št. nrtm. Mgr. Silvia Simová – hlavná zdravotná sestra ÚVN, pracovníčka vojenskej zložky ÚVN Ružomberok.
PhDr. Iveta Slanicayová – sociálny pracovník ÚVN; PhDr. Milena Hrabovská, MPH – samostatný referent Referátu vedy, výskumu a vzdelávania a npor. Mgr. Jana Cehuľová – vojenský psychológ ÚVN.
Na záver dopoludňajšej prezentácie pred členmi ZVSR vystúpili duchovní ÚVN a VÚ 9066 Ružomberok pplk. PhDr. Stanislav Kaník a kpt. Mgr. Ľuboš Kohút.
Celá prezentácia a následná diskusia prebehla vo formáte otázka a odpoveď. Št.nrtm. Mgr. Simona Simová, priebežne dopĺňala informácie k položeným otázkam.
Pred obedom poskytol zúčastneným informáciu Ing. Juraj Mazúch k projektu Terénni pracovníci. Projekt je zameraný na starostlivosť o vojnových veteránov vo vekovej kategórii nad 65 rokov. Stretnutia sa zúčastnil aj člen Únie vojnových veteránov SR Ing. Dušan Mlynarčík. Po spoločnom obede sme absolvovali popoludňajšie prezentáciu a praktické ukážky v poskytovaní prvej pomoci pri infarkte, mozgovej príhode, pri omdletí a pri zastavení krvácania. Odbornú prednášku a praktické ukážky vykonal npor. MUDr. Mgr. Dominik Dorko, PhD. – lekár Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny ÚVN Ružomberok. Záujemcovia si mohli sami vyskúšať postup pri oživovaní na figuríne.
Zúčastnení členovia Zväzu prejavili spokojnosť s priebehom prezentácie a praktickej ukážky. Na záver vyjadrili úprimné poďakovanie vedeniu ÚVN a zúčastneným pracovníkom ÚVN Ružomberok za ich ústretovosť a za obsažnú prezentáciu rozsahu služieb ÚVN pre PrV a VD, ako aj praktickej ukážky pri poskytovaní prvej pomoci.
Zorganizovanie a realizácia tohto stretnutia je čiastkovým plnením Programového zamerania Zväzu v oblasti zdravotného zabezpečenia PrV a VD.
V prípade záujmu zo strany ZV SR je vedenie ÚVN ochotné zopakovať túto spoločnú aktivitu aj v budúcnosti.
Text a foto Ing. Ján Chyla

Loading

Priložené dokumenty