Rokovanie ZV SR s vedením ÚVN Ružomberok

Na základe aktivity predsedu klubu Ružomberka Jána Chylu bolo sprostredkované stretnutie zástupcov prezídia ZV SR s vedením ÚVN Ružomberok dňa, ktoré sa uskutočnilo 3. apríla 2024. Za ÚVN sa stretnutia zúčastnil nový riaditeľ MUDr. Marián Križko, PhD., MPH, MHA a jeho zástupca MUDr. Vladimír Lengvarský, MPH, za Zväz prezident plk. v. v. Ing. Peter Marchevka, PhD., tajomník pplk. v. v. PhDr. Marián Mjartan a predseda klubu Ružomberok Ján Chyla.

Úvode prezident Zväzu oboznámil vedenie ÚVN s hlavnými úlohami a  cieľmi Zväzu s dôrazom na oblasť sociálneho a zdravotného zabezpečenia. Jadrom prezentácie ZV SR a diskusie bola jedna z priorít Zväzu a tou je oblasť sociálneho a zdravotného zabezpečenia profesionálnych vojakov, vojnových veteránov a výsluhových dôchodcov.

Vedenie nemocnice v odpovedi zdôraznilo, že názov nemocnice hovorí sám o sebe, že je to zariadenie predovšetkým pre zabezpečenie zdravia PrV a výsluhových dôchodcov, ale nesmieme zabúdať, že nemocnica plní úlohy i pre širokú verejnosť našej spoločnosti.

Prínosy stretnutia je možné zhrnúť do týchto základných záverov:

  • Účastníci rokovania sa dohodli na vytvorení konzultačnej a koordinačnej skupiny, ktorá bude monitorovať a vyhodnocovať proces a výsledky tejto spolupráce. Dôraz bude položený na poradenstvo a pomoc vybavovaní napr. dlhodobého ošetrovného, pomoc pri vybavovaní opatrovateľskej služby. Taktiež možnosť riešiť objednania na odborné vyšetrenie, prípadne termín operácie. V skupine sú štyria pracovníci oddelenia starostlivosti o PrV, veteránov a jeden zástupca ZV SR. Prvé stretnutie skupiny sa uskutoční o 10-14 dní.  O výsledkoch bude vedenie Zväzu a členská základňa informovaná. Za Zväz sa bude zúčastňovať na zasadnutí koordinačnej skupiny  Ján Chyla.
  • Riaditeľ nemocnice prisľúbil poskytnúť Aulu ÚVN na zasadnutie Zväzovej rady ZV SR, a tým skultúrniť rokovania, a využiť možnosť vystúpenia lekárov a odborného personálu ÚVN počas rokovania ZR ZV SR a poskytnutia stravy za úhradu účastníkom rokovania.
  • Prezident Zväzu pozval pána riaditeľa a zástupcu ÚVN na 29. Medzinárodný vojenský výstup na Kriváň. Pán riaditeľ potvrdil účasť zástupcu ÚVN na tomto podujatí.

Spracoval: Ján Chyla